Ga samen met Hans Schnitzler in technotherapie!

20
Oktober

We gaan met filosoof, schrijver en columnist Hans Schnitzler in gesprek over de invloed van de digitalisering op onze alledaagse leefwereld. Het onderscheid tussen echt en nep in een wereld van virtual reality en deepfakes: hoe is dat zo gekomen?

Hoe ver gaan we als mens met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering? Blijven we nog wel volledig mens? Of worden we cyborgs, of sterker, kunnen we het onderscheid tussen mens en androïde niet meer maken?

Biochemicus en science fictionschrijver Isaac Asimov (1920 - 1992) bedacht de term 'positronisch' brein. Het positronisch brein van een robot funcioneert hetzelfde als de hersenen van een mens, met dit verschil dat het brein van een androïde robot strikt logisch blijft. Het werk van Isaac Asimov heeft verstrekkende gevolgen gehad voor de robotwetenschap.

Hans Schnitzler plaatst deze vragen in zijn essay De mens, de machine & de therapeut in historisch perspectief.

Annette Jongen van Het Schiedams Boekhuis interviewt Schnitzler over zijn essay en ander werk, waarna we van gedachten kunnen wisselen met elkaar over deze ethische kwestie.

Goed om te weten

Het interview vindt plaats in het Borrelmuseum / Jeneverie 't Spul

Foto: Uitgeverij BOT

Terug naar overzicht