Los het nou gewoon op!?


Nederlands | 19-01-2024 | 176 pagina's

9789079768066

Paperback / softback


  Lees de eerste pagina's

€ 24,50

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Gratis bezorging vanaf € 25,-

   Retourneerbaar binnen 14 dagen
Korte beschrijving/Annotatie

Als problemen zijn uitgegroeid tot crisis is te lang vastgehouden aan een werk- of kijkwijze. ‘Gewoon oplossen’ zegt dat je geen systemen en wetten gebruikt, maar wijsheid van mensen om te veranderen.

Tekst achterflap

Hoe komen we uit de crises die we nu meemaken? Dit boek maakt zichtbaar hoe we het menselijke en natuurlijke verwaarlozen en democratische kwaliteit verliezen. Dit besef groeit in de hele westerse wereld. We moeten wezenlijk anders met elkaar en de wereld omgaan. Kan dat, lukt dat, wat komt erbij kijken? Wim van Dinten vertelt met vaart en energie hoe wijzelf, politici, bestuurders van organisaties en wetenschappers wisselwerking negeren. Je ervaart dat de manier waarop de huidige gevestigde orde regeert en bestuurt onhoudbaar is geworden. En je ontdekt hoe het anders kan en moet. Vragen die Wim van Dinten in dit boek behandelt zijn: Kwamen onze crises bewust of onbewust tot stand? We lijken ons denken moeilijk te kunnen veranderen. Hoe komt dat? We blijven doen zoals we deden. Kunnen we niet anders? Rationalisten vinden dat boeren hun bedrijf naar een ander paradigma moeten inrichten, en snel ook. Zijn boeren daartoe in staat? Groningers hebben steeds gelijk gehad maar het niet gekregen. Politici en bestuurders hebben hen aangehoord, maar niet geluisterd. Verbazingwekkend, hoe kan dat? In de affaire over de kinderopvangtoeslagen zag je dat de overheid was losgezongen van de realiteit. Wat zit daaronder? Het valt op dat veel mensen en overheden alle betekenis in geld uitdrukken. Dat doen ze zelfs bij milieu- en duurzaamheidskwesties. Waar wijst dat op? We leven in een rechtsstaat maar het recht bleek niet bij machte onrecht te corrigeren. Verbijsterend. Hoe kan dat? Is onze democratische rechtsstaat nog democratisch? Elke crisis duidt op het feit dat we niet uitgaan van wisselwerking. We zijn doorgeschoten in denken en doelen stellen. Wat is de richting waarin we verder kunnen? Welke stappen kunnen we nu zetten? Hoe kunnen we betrouwbaar en met overzicht geïnformeerd worden? Wim van Dinten is de oprichter van Stichting Sezen. Dit boek bevat bijdragen van Imelda Schouten en Leonie van Dinten. Samen met Imelda Schouten schreef Wim van Dinten de boeken "Realiteit en werkelijkheid" (Eburon, 2022) en "Zijn zij gek of ben ik het?" (Eburon, 2008).

Biografie

Wim van Dinten ontdekte patronen in de manier waarop mensen betekenis geven en hij gaf daar woorden aan. Sinds Met gevoel voor realiteit (2002) werkt hij aan een referentiestelsel waarmee oriëntaties van mensen, hun vanzelfsprekendheden en hun gedrag en oordeelsvorming, maar ook de manieren waarop organisaties en overheden werken, de toestand in de maatschappij, benoembaar zijn. Waar anderen spreken over paradigma’s en gekleurde brillen, laat hij de realistische complexiteit van verschillende vormen van betekenisgeving zien en hoe die op elkaar inwerken. Hij is bekend om de manier waarop hij vraagstukken behandelt, waarnemingen en perspectieven met elkaar verbindt en visie uitdraagt.

Inhoudsopgave

Voorwoord 1 Kwamen onze crises bewust of onbewust tot stand? 2 We lijken ons denken moeilijk te kunnen veranderen. Hoe komt dat? 3 We blijven doen zoals we deden. Kunnen we niet anders? 4 Rationalisten vinden dat boeren hun bedrijf naar een ander paradigma moeten inrichten, en snel ook. Zijn boeren daartoe in staat? 5 Groningers hebben steeds gelijk gehad maar het niet gekregen. Politici en bestuurders hebben hen aangehoord, maar niet geluisterd. Verbazingwekkend, hoe kan dat? 6 In de affaire over de kinderopvangtoeslagen zag je dat de overheid was losgezongen van de realiteit. Wat zit daaronder? 7 Het valt op dat veel mensen en overheden alle betekenis in geld uitdrukken. Dat doen ze zelfs bij milieu- en duurzaamheidskwesties. Waar wijst dat op? 8 We leven in een rechtsstaat maar het recht bleek niet bij machte onrecht te corrigeren. Verbijsterend. Hoe kan dat? 9 Is onze democratische rechtsstaat nog een democratie? 10 Hoe kunnen we betrouwbaar en met overzicht geïnformeerd worden? 11 De onontkoombare overgang op een nieuw paradigma. 12 En nu, hoe verder? Nawoord Literatuur

Details

ISBN :9789079768066
Auteur: 
Uitgever :Stichting Sezen
Publicatiedatum :  19-01-2024
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :212 mm
Breedte :145 mm
Dikte :17 mm
Gewicht :279 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :176
Sleutelwoorden :  betekenis;betekenisgeving;crisis;handelingsrepertoire;nieuwe ethiek;oplossing;paradigma;visie;wisselwerking