Het hele dorp wist het


Nederlands | 25-01-2024 | 288 pagina's

9789493254602

Paperback / softback


€ 22,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Gratis bezorging vanaf € 25,-

   Retourneerbaar binnen 14 dagen
Korte beschrijving/Annotatie

Het hele dorp wist het laat zien dat er bij seksueel kindermisbruik altijd drie partijen zijn: daders, slachtoffers én omstanders. En dat we de neiging om weg te kijken bij misbruik kunnen doorbreken.

Tekst achterflap

Als Lenneke twaalf jaar is, wordt ze seksueel misbruikt door haar opa. Omdat Lenneke er niet met haar familie over kan praten, probeert ze dat met de rest van het dorp. Ook met Rinke, die al langer weet dat er ‘iets’ met Lenneke is – en dat het hele dorp dat ook weet, vindt of voelt. Terwijl Lennekes opa, de dader, zijn leven weer oppakt na zijn veroordeling, wordt Lenneke door het dorp gemeden. Hoe kan dat? Dat is de vraag waar Rinke Verkerk, inmiddels journalist, twintig jaar later wakker van ligt. Om die vraag te beantwoorden, zoekt ze contact met Lenneke en reconstrueert ze haar verhaal. En dat van haar familie, haar omgeving en andere betrokkenen. Het resultaat is een aangrijpend boek dat laat zien dat er bij seksueel kindermisbruik altijd drie partijen zijn: de dader, het slachtoffer én de omstanders. En dat we de menselijke neiging om weg te kijken bij kindermisbruik kunnen doorbreken. Hard nodig, want in iedere basisschoolklas zit gemiddeld één Lenneke. Journalist Rinke Verkerk is gespecialiseerd in verhalende reportages en achtergrondverhalen. Voor De Correspondent schrijft ze over de rol van omstanders bij kindermisbruik. Eerder maakte ze undercover-documentaires over scientology en de uitbuiting van schoonmakers in de hotelbranche. Ook heeft ze een wekelijkse column in het Nederlands Dagblad. Reacties: 'Liefdevol en onverschrokken. Het hele dorp wist het is een belangrijk boek om de zwijgcultuur rondom misbruik te doorbreken.' —Philip Huff ‘Je wordt compleet meegezogen in dit verbluffende verhaal. Enorm knap dat Rinke Verkerk de moed had om dit kwetsbare verhaal op papier te krijgen.’ -Lale Gül 'Dit boek laat licht schijnen waar het veel te donker is. Lees het, en durf te zien.' -Jojanneke van den Berge

Slogan/Promotie

Bij seksueel kindermisbruik zijn er drie partijen: de dader, het slachtoffer én de omstanders. Aan de hand van een aangrijpend verhaal uit het dorp waar ze zelf opgroeide, laat journalist Rinke Verkerk zien hoe we de menselijke neiging om weg te kijken bij kindermisbruik kunnen doorbreken. Hard nodig, want in iedere basisschoolklas zit gemiddeld één kind dat seksueel geweld heeft meegemaakt.

Biografie

Journalist Rinke Verkerk is gespecialiseerd in verhalende reportages en achtergrondverhalen. Voor De Correspondent schrijft ze over de rol van omstanders bij kindermisbruik. Eerder maakte ze undercover-documentaires over Scientology en de uitbuiting van schoonmakers in de hotelbranche. Ook heeft ze een wekelijkse column in het Nederlands Dagblad.

Inhoudsopgave

Deel 1. Wat er met Lenneke gebeurde 1. Het misbruik 2. De meester 3. Het politieonderzoek 4. De familie 5. Het dorp 6. De school 7. Ik 8. Lenneke Deel 2. Wat er vóór Lenneke gebeurde 9. Het gezin 10. De vader en de zoon 11. Het kantoormeisje 12. De dochters 13. De aangifte 14. De bekentenis Deel 3. Wat er met Heleen gebeurde 15. Heleen 16. Guusje 17. Het mes 18. De kapper, de conciërge en de ouderling 19. Normaal doen 20. De tweede klap Deel 4. Toen Lenneke een dochter kreeg 21. Therapie 22. Leen 23. Het boek 24. De omstanders

Details

ISBN :9789493254602
Auteur: 
Uitgever :De Correspondent Uitgevers B.V.
Publicatiedatum :  25-01-2024
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :216 mm
Breedte :143 mm
Dikte :27 mm
Gewicht :442 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :288